Heesen Schilderwerken

Riek van der Lichte - Heesen (16-07-1908 - † 28/07/2001)

Riek van der Lichte geboren in 1908 te Amsterdam, bezocht tijdens haar opleiding eerst een kweekschool voor onderwijzers in Amsterdam en ging daarna naar het Rijksinstituut voor de opleiding van tekenleraren, dat gevestigd was, in een vleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Riek van der Lichte is tijdens de hongerwinter naar het Woold gekomen samen met haar zus om aan te sterken. Ze ontmoette daar Ger Heesen, die ondergedoken zat tijdens de tweede wereldoorlog (1940-1945), ze vonden elkaar in de gezamenlijke passie voor kunst en werden elkaars levens gezellen.

Na de oorlog trokken ze naar Amsterdam, waar Ger twaalf jaar les gaf aan de vrije academie, voornamelijk in modeltekenen. Beide werden ze lid van de vrije academie van "De onafhankelijken". Riek en Ger deden mee aan exposities in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Voor Riek bleef het verlangen om terug te gaan naar het paradijselijke Winterswijk, daar waar ze haar geluk had gevonden en genoot van de rust en de natuur. 

In 1960 keren ze terug naar het geboortehuis van Ger Heesen, 't Kempken, aan de Javastraat 1.

Ze gaf les aan veel kinderen in Winterswijk, op zaterdagochtend op 't Kempken en doordeweeks op de "Huishoudschool" aan de Rusthuisstraat. Kinderen waren haar zeer geliefd en velen van hun heeft ze geportretteerd. 

Het grootste deel van haar leven besteed ze echter om erop uit te trekken met haar man, in de natuur, gewapend met schildersezel, aquarelboek en verf, om het mooie landschap van Winterswijk vast te leggen. Het is vooral de natuur die haar boeit en die ze in haar schoonheid wilde vastleggen.

Vanaf 8 januari 2018 tot en met 1 april 2018 kunt u de vastgelegde schoonheden van Winterswijk die vastgelegd zijn door Riek en andere Achterhoekse kunstenaars uit die tijd aanschouwen in de Koppelkerk.

Contactgegevens:
Stichting Koppelkerk
Koppelstraat 35
7126 AG Bredevoort

Openingstijden:
Vrijdag: 11:00u - 17:00u
Zaterdag: 11:00u - 17.00u
Zondag: 11:00u - 17:00u

riek.png