Ger Heesen
Ger (Gerhard Hendrik) Heesen, geboren in 1924 in Winterswijk en overleden in 2011. Hij was aquarellist, schilder, tekenaar, pentekenaar, wandschilder, vervaardiger van mozaïek en monumentaal kunstenaar. Hij had erg veel creatieve kwaliteiten. Hij heeft de academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem gevolgd en was een leerling van Gerard van Lerven.
Als jonge student overleeft Ger Heesen, ondergedoken op een boerderij bij Winterswijk, de 2e Wereldoorlog. In de winter van 1944 leert hij daar de jonge kunststudente Riek van de Lichte uit Amsterdam kennen, die in de buurt een schuilplaats gevonden had. Samen dwalen ze met schetsboek, potlood en aquarelverf door de bossen. Ze blijven samen en vertrekken na de oorlog naar Amsterdam, een kunstenaarsliefde. Hun ontwikkeling als kunstenaar kent verschillende ontwikkelinsfasen. In de jaren zestig gaan ze terug naar de Achterhoek. "Verdwenen landschappen" wordt hun thema. Hun vroegere "paradijs" vinden ze niet terug, maar ontdekken het schilderen op locatie; niet in een atelier. Ze ademen het landschap en leggen het vast. Een oude eik, vogels en het landschap in verschillende jaargetijden.
Ger was werkzaam in Winterswijk vanaf 1960, voor die tijd werkte hij in Amsterdam. Zijn oeuvre is omvangrijk en hij werd vaak door de omgeving van Winterswijk geïnspireerd. Ger Heesen was lid van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken.
Aquarellen